sebwite-logo

Wat is cache in Magento 2?

15-11-2017 door Sebwite

Vaak krijgen wij de vraag, wat is die cache waar jullie het telkens over hebben? Wat houdt dit in en hoe werkt dit? In dit support artikel zullen we al deze vragen beantwoorden.

Cache wordt toegevoegd aan je webshop ter behoeve van de snelheid. Op het moment dat cache wordt ingeschakeld wordt elke pagina ‘tijdelijk’ opgeslagen in de cache. Hierdoor laadt de pagina de tweede keer dat deze wordt aangeroepen een stuk sneller, de pagina komt direct vanuit de cache in plaats van dat deze op de server nieuw opgebouwd dient te worden.

Wat betekend dit voor mij, als webshop eigenaar?
Het voordeel van cache is dus dat pagina’s een stuk sneller getoond worden aan de gebruiker, iets wat erg belangrijk is voor een webshop! Een nadeel kan wel zijn dat je bepaalde wijzigingen, bijvoorbeeld een aanpassing aan een product, niet direct zichtbaar is. Mocht je hier tegenaan lopen dan kun je eenvoudig zelf de cache ‘legen’. Hiermee leeg je de tijdelijk opgeslagen pagina’s waardoor alles opnieuw vanaf de server opgehaald moet worden en alle wijzigingen dus ook goed zichtbaar zijn.

Het legen van de cache
Het legen van de cache kun je zelf eenvoudig doen door in het beheerpaneel van Magento 2 te navigeren naar System > Cache Management. Daar vind je een overzicht van verschillende cache ‘types’, voor ons gaat het nu enkel om de Full Page cache. Vink deze aan en kies vervolgens voor de actie ‘Refresh’ en klik op submit. Hiermee leeg je de cache en zouden je wijzigingen wel zichtbaar moeten zijn.

Let er wel op dat je webshop nadat je deze handeling hebt uitgevoerd de tijdelijk pagina’s opnieuw moet opbouwen in de cache. De webshop zal dus iets trager zijn. Onze aanbeveling is dus om deze handeling niet te vaak uit te voeren. Pas bijvoorbeeld eerst een aantal producten aan en leeg daarna de cache, in plaats van dit per product te doen.