Migratie naar Magento 2 webshop

sebwite-logo

Migratie naar Magento 2 webshop

16-12-2015 door Sebwite
magento-migratie

Webshop migratie van oude Magento (1.x) naar de nieuwe Magento 2

De eerste vraag die je je zult stellen als webshopbeheerder: “Moet ik migreren naar Magento 2?”. Je moet natuurlijk helemaal niks, maar in veel gevallen is het wel aan te raden om tussen nu en twee jaar over te gaan naar het nieuwe CMS. Mochten er al grote wijzigingen gepland staan voor de huidige webshop, dan is dit wellicht het juiste moment om over te gaan. In dit blogbericht ligt ik kort toe welke stappen er voor een migratie naar Magento 2 moeten plaatsvinden en wat Sebwite hierin kan betekenen.

Het migreren naar een Magento 2 webshop bestaat uit vier elementen:

 1. Data
  Er is door Magento een tool ontwikkeld om efficiënt de producten, klantdata, bestellingsdata, shopinstellingen, promotiecodes en nog diverse data te exporteren naar Magento 2: Magento 2 data migration tool Op deze tool zal ik later ingaan.
 2. Extensies
  Er wordt door de Magento-communicty hard gewerkt om de meest gebruikte plugins zo snel mogelijk gereed te maken voor Magento 2. Op Magento Connectde marktplaats voor Magento-extensies, komen er er steeds meer extensies beschikbaar. Binnen Sebwite ontwikkelen we ook Magento extensies, er kan dus ook een opmaat gemaakte extensie ontwikkeld worden. Bekijk onze eigen Magento 2 extensies.
 3. Thema’s
  Magento 2 is helemaal opnieuw opgebouwd wat inhoud dat een thema van oudere Magento-versies moet worden omgebouwd naar een Magento 2-thema.
 4. Maatwerk(koppelingen)
  Indien er maatwerkkoppelingen zijn gemaakt zullen deze moeten worden omgebouwd zodat deze blijven werken bij de nieuwe webshop.
magento-2-webshop-migratie2

Stap 1: Migratie voorbereiden

De eerste stap is het voorbereiden van de migratie waarbij we inventariseren wat de huidige situatie is van de webshop:

 • Indexeer welke extensies je nu hebt geïnstalleerd en bepaal de prioriteit per extensie
 • Bepaal of je alle extensies ook in de nieuwe webshop nodig hebt. Wellicht heb je oude extensies geïnstalleerd die niet meer nodig zijn.
 • Bekijk of de benodigde extensies al een Magento 2 versie beschikbaar hebben. Indien dat niet het geval is, bepaal dan aan de hand van de prioriteit van de extensie of dit blokkerend kan zijn om te wachten met migreren.
 • Bepaal van welke extensies je ook de database informatie wil overnemen naar de nieuwe webshop.

Stap 2: Capaciteit bepalen

De volgende stap is het bepalen van de resources en hardware voor de nieuwe webshop. Nu je de gelegenheid hebt om dit aan te pakken is het zeker het overwegen waard.

Stap 3: Nieuwe magento 2 webshop bouwen

Nu gaan we de nieuwe webshop daadwerkelijk bouwen. Het nieuwe thema zal tijdens deze fase moeten worden opgebouwd naar alle standaarden van Magento 2. Lees hier meer over Magento 2 thema ontwikkeling door Sebwite.

magento-2-webshop-migratie

Stap 4: Migratie starten

Ter voorbereiding aan het migreren volg je de volgende stappen:

 1. Stop met alle activiteiten bij de oude Magento versie.
 2. Stop alle cronjobs
 3. Gebruik de migratietool om de instellingen over te nemen
 4. Kopieer de Magento 1.x media bestanden naar Magento 2
  Je dient deze bestanden handmatig handmatig over te zetten van de media-map van de oude installatie naar de media-map naar de nieuwe installatie. Dus van: <jouw-installatie>/media naar <jouw-Magento2-installatie>/media
 5. Gebruik de migratie tool om je Magento 1.x database te kopiëren naar Magento 2. Als je extensies gebruikt waarvan je ook de data wilt migreren, gebruik dan de zogeheten mapping-files die bij de migratie tool worden meegeleverd.
 6. Laat Magento 2 alle indexers opnieuw indexeren.
 7. Test je Magento 2 webshop. Probeer bijvoorbeeld een bestelling te plaatsen, inclusief betaling.

Stap 5: Incremental Updates

Nu de data is gemigreerd dien je de wijzigingen nog door te voeren die tijdens het migratieprocies bij stap 4 hebben plaatsgevonden. Denk hierbij aan nieuwe klanten, voorraad wijzigingen en nieuwe bestellingen. Je kunt dit eenvoudig bijwerken door de incremental migration te starten. Hierdoor wordt de data continue gesynchroniseerd waardoor de Magento 2 webshop altijd bijgewerkt is.

Test ondertussen de nieuwe Magento 2 webshop grondig zodat je alle bugs en eventuele problemen snel tegenkomt en kan oplossen. Let op: indien je een probleem hebt gevonden, stop dan de incremental migration en los eerst de problemen op voordat je de incrementail migration weer start.

Stap 6: Webshop live!

Nu de webshop up-to-date is met de Magento 1.x data en de webshop helemaal goed werkt kan hij live worden gezet. Bij live plaatsen dienen enkele stappen gevolgd te worden om het laatste stukje van het migreren naar Magento 2 goed te laten verlopen. Uiteraard kun je het beste een moment kiezen waarvan je weet dat het dan het rustigste op de webshop is. Dit kan per webshop verschillen: bij de ene webshop kan het overdag het drukste zijn, en bij andere webshops kan het juist na werktijd het drukste zijn.

 1. Zet de oude Magento webshop onderhoudsmodus
 2. Druk op Control+C in de migratietool om de incremental updates te stoppen
 3. Start de Magento 2 cronjobs
 4. Laat in Magento 2 alle indexen opnieuw genereren
 5. Activeer een cache-extensie om de pagina’s
 6. Voer de laatste verificaties uit
 7. Pas de DNS-instellingen aan zodat het domein naar de nieuwe server verwijst
 8. Ga verder in de Magento Admin omgeving
 9. Stel Google Analytics en Google Search Console in

Geef een reactie

*